Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/familieskabet.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854
Certificering i ADBB – Familieskabet

Certificering i ADBB

Certificering i ADBB

I maj var så heldig at blive certificeret i ADBB, som er en systematisk, standardiseret metode, der anvendes til at opspore tidlig mistrivsel hos spæd- og småbørn.

ADBB er en forkortelse af Alarm Distress Baby Scale og er udviklet af den franske professor i børne- og ungdomspsykiatri, Antoine Guedeney. På fransk udtales ADBB som “Aider Bébé”, som betyder “Hjælp Barnet”.

ADBB er en screeningsmetode, som anvendes af fagprofessionelle til observation og vurdering af vedvarende social tilbagetrækning hos spæd- og småbørn i alderen 2 – 24 måneder.

Social tilbagetrækning hos spæd- og småbørn udgør en alvorlig risikofaktor for psykiske vanskeligheder senere i livet herunder blandt andet sprog-, adfærds- og tilknytningsforstyrrelser.

ADBB undersøger otte forskellige områder i spædbarnets adfærd i en social interaktion med en fagprofessionel, som for eksempel sundhedsplejersken, lægen eller psykologen. Metoden har vist sig at være anvendelig og evidensbaseret blandt alle børn, uanset kulturelt og geografisk ophav.

De tidlige tegn på social tilbagetrækning, som identificeres ved hjælp af ADBB, kan skyldes medfødte vanskeligheder hos barnet og/eller smerter relateret til en fysisk sygdom og/eller udfordringer i barnets omsorgsmiljø og samspillet mellem barn og omsorgsgiver.

ADBB-screeningen er en indikator på mistrivsel, men årsagen til barnets mistrivsel skal efterfølgende undersøges i en bredere kontekst, så rette hjælp og støtte kan iværksættes.

I Danmark bliver ADBB anvendt i en række kommuner i forbindelse med sundhedsplejens hjemmebesøg til alle familier. Her indgår ADBB-screeningen som led i sundhedsplejerskens faglige vurdering af barnets trivsel og sociale kontakt. Et implementeringsstudie fra Københavns Kommune viser, at sundhedsplejerskerne har gode erfaringer med brugen af ADBB. De vurderer, at ADBB bidrager til at kvalificere en faglig bekymring, fremmer kommunikation med forældrene samt styrker den fælles faglige viden og fælles sprog om det lille barns psykiske sundhed, tegn på social tilbagetrækning og mistrivsel.

Certificeringen i ADBB sker efter eksamen, samt undervisnings- og supervisionsforløb, udbudt af specialiserede psykologer hos Babylab, Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.
Jeg glæder mig meget til at implementere metoden som en del af min praksis…!

Lignende indlæg

Skriv et svar